De lidstaten van de Europese Unie moeten haast maken met het oprichten van de bankenunie, meent de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Dat is de sleutel voor herstel van de economie in Europa.
Barroso deed de uitspraken in in zijn jaarlijkse toespraak tot het Europees Parlement in Straatsburg, de zogenoemde Staat van de Unie.
De Portugese bestuurder meent dat de belastingbetaler niet langer op mag draaien voor de financiële steun voor banken in nood. Donderdag stemt het Europees Parlement over de eerste pijler van de bankenunie: het toezicht op banken door de Europese Centrale Bank (ECB).
Europees noodfonds
Met de ECB als toezichthouder op Europese banken kunnen probleembanken direct steun krijgen uit het Europese noodfonds, waardoor EU-lidstaten zelf niet meer hoeven op te draaien voor steun. Banken kunnen ook worden ontmanteld of gedwongen worden hun verborgen verliezen te openbaren.
Uiteindelijk moet een gezamenlijk Europees depositogarantiestelsel ook onderdeel worden van de bankenunie. Nu zijn de garanties op spaartegoeden tot 100.000 euro nog een zaak voor de lidstaten zelf.
EU op weg naar herstel
Barroso zei in zijn toespraak verder dat de Europese Unie na een crisis van 5 jaar op weg is naar herstel. "Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar we bevinden ons op het juiste spoor als we kijken naar de cijfers en ontwikkelingen", aldus Barroso in zijn Europese 'troonrede'.
Barroso erkende dat het herstel nog kwetsbaar en zwak is. Hij benadrukte de omvang van de crisis, die onder meer heeft geleid tot een "onaanvaardbaar" hoog aantal van 26 miljoen werklozen in de EU.
De commissievoorzitter stelde dan ook dat het nodig is door te gaan met hervormingen. Hij noemde de crisis "een echte stresstest" voor de unie: "Het is niet meer business as usual. Er is geen weg terug meer naar hoe het was."
EU leest Europeanen niet meer de les
Barroso benadrukte dat de Europeanen niet meer de les wordt gelezen over hoe zij de crisis moeten aanpakken. In tegenstelling tot de afgelopen jaren oogstte de EU op de recente G20-top van belangrijkste economieën waardering en aanmoeding, aldus de voorzitter.
Op het einde van zijn speech vergeleek Barroso de situatie in Europa met die van 100 jaar geleden. Europa slaapwandelde in 1914 in de catastrofe van de Eerste Wereldoorlog, stelde hij. "Ik hoop dat Europa volgend jaar, in 2014, uit de crisis wandelt in de richting van een Europa dat meer eensgezind, sterker en open is."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl